Jarní detox. Jak na to?

13.04.2018

Detoxikaci neboli odstranění či zneškodnění toxických látek si mnozí lidé provádějí na svém těle již odpradávna. Cílem je minimalizovat "jedy" v našem těle za účelem prodloužení života a zlepšení zdraví a vitality. Říkáme tomu také očista organismu. 

Proč se detoxem těla zabývat? 

Většinu škodlivých látek, které se nám do těla dostanou, ať už naší činností ( kouření, pití alkoholu, konzumace konzervovaných jídel,... ) nebo pasivně ( znečištěné ovzduší, práce s chemikáliemi a toxickými látkami a podobně ), tělo umí vyloučit. Od toho jsou ledviny nebo játra. Efektivita těchto orgánů ale není 100%. Kvůli sedavému zaměstnání, nedostatku pohybu, špatné stravě, stresu a dalším faktorům se odpadní látky usazují v našem těle. Proto bychom tělu měli jednou za čas pomoci. Dnešní populace trpí řadou civilizačních chorob a díky detoxu lze snížit riziko , že se s jednou nebo více z nich budeme potýkat i my. Citlivější lidé při Detvu také zaznamenají zklidnění mysli, zlepšení nálady a nárůst energie. 

Kdy je nejlépe detox těla provádět? 

Jaro a podzim bývá nejčastějším obdobím očisty, protože přes zimu si zahřešíme o Vánocích a Silvestru, v létě si zase pochutnáváme na přeslazených drincích, zmrzlinách a fastfoodovém jídle na koupalištích. Očistu těla si můžete naplánovat, na kdy chcete. Stačí poslouchat své tělo. Pokud se vás drží nějaké zdravotní problémy, odlehčení jídelníčku a následná očista těla může výrazně pomoci. Tělo se průběžně detoxikuje každý den. Fáze,kterou my nazýváme detox, je spíš jen období, kdy tělu pro očistu připravíme příjemnější podmínky, při kterých to jde lépe. Ženy by měly při plánování brát v potaz také menstruaci. Nejvhodnější se jeví začít s detoxem právě při menstruaci. Zejména čínská medicína vnímá menstruaci jako typ detoxu, takže vlastně jen " naskočíte do rozjetého vozu".

Jaké formy detoxu jsou nejčastější? 

Je jich mnoho. Všechny ale mají pár věcí společných. Základem je dostatečný pitný režim. Tím se rozumí hlavně voda, neperlivá čistá voda , která není nijak slazená. Při detoxech , které zahrnují pouze pití tekutin , se do vody přidává například citron. Pijí se také čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny nebo slabší bylinkové čaje. Při očistě těla úplně vynechejte kávu, slazené a perlivé minerálky, alkohol a podobně. Dalším společným bodem je změna jídelníčku. Vyřazují se nebo se alespoň minimalizují potraviny živočišného původu( maso, mléčné výrobky) , sladkosti, průmyslově zpracované potraviny a konzervované potraviny. K detoxu také určitě nepatří cigarety. Jídelníček pak většinou obsahuje hlavně ovoce, zeleninu, oříšky ( nepražené, nesolené ) , semínka, bylinky a podobně. Pro některé je detox pouze úprava stravy, aniž by snižovali množství jídla. Druzí snižují množství jídla, pro odstranění odpadních látek. Čím méně jídla tělu dáte, tím více se může věnovat očišťování. Proto je zcela běžné nejíst při detoxu vůbec, tedy držet půst. Ten se již kdysi dávno jako křesťanský svátek praktikoval, aby se lidé zbavili nadváhy po zimě, která byla chudá na čerstvé ovoce a zeleninu. Při půstu tělo bere energii ze zásob a my mu dodáváme pouze tekutiny. 

Mýty, které se o detoxu říkají....

-při detoxu se snadno a rychle hubne. To je možné, nicméně jde zpravidla jen o to, že se zbavíme předešlého jídla z trávicího traktu, které opravdu něco váží. Tělu pak dodáváme pouze tekutiny, které tělem procházejí mnohem rychleji.

-v sauně vyplavujeme toxiny. Saunování je velmi zdraví a tělu prospěšná aktivita, nicméně s tímto způsobem toxinů nezbavíme. Alespoň ne v míře, kterou bychom měli pokládat za dostatečnou. Naopak se pocením ochuzujeme o vodu a minerální látky, které bychom po saunování měli zase doplnit.

-detoxikace je utrpení, nuda a přemlouvání. Detoxikace je v první řadě individuální. Je proto na nás , jakým způsobem detox pojmeme. Nemusíte se trápit a omezovat v jídelníčku, pokud nechcete prožívat pocity hladu. Důležité je , co budete konzumovat a jak dlouho. Z ovoce, zeleniny, luštěnin, oříšků, obilovin a semínek jsou vykouzlit lahodná jídla, ze kterých budete mít radost. Nezapomeňte sportovat a chodit do přírody. Nemusíte nutně běhat denně 10 kilometrů, ale nezapomínejte na pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Vaše mysl to ocení a vy budete spokojenější. 

Očista zbaví tělo škodlivin a vrátí mu energii! 

Cítíte se mimo formu, ne ve své kůži a pořád tolik unaveni? Jak se vyvléct z věčné únavy, jejíž příčinami jsou zima, nedostatek slunce i tepla? Jde hned několika způsoby. Zkuste začít od běžných věcí, jako je chodit spát před půlnocí, snažit se omezit nadměrné množství konzumovaného alkoholu večer, kdy vám bere energii výživného spánku...i to jsou kroky, jak se neprobouzet jako vymačkaný citron. 

Vsaďte na dobré jídlo. 

Ne, není ten správný čas na to, abyste jedli mléčné výrobky, pili chlazené nápoje. To všem vám podle čínských lékařů nyní bere životní energii, zchlazuje trávení, zpomaluje metabolismus, snižuje imunitu.Pomoci vám mohou naopak potraviny, které podporují detoxikaci, poskytují tělu dostatek antioxidantů nezbytných pro ochranu proti volným radikálům. Patří mezi ně třeba červená řepa, celer, petržel, špenát, kysané zelí, fazole, čočka... Dobré jsou také zeleninové polévky, vývary, miso... 

Pomohou i bylinky. 

Vedle jídla můžete nasadit i další detoxikační zbraně: skvělé jsou na pročištění bylinné čaje, kúry či tinktury, kde hlavní roli hrají bylinky, jako je bříza, jasan, pýr, ostropestřec a rozmarýn. Čistí tělo od usazenin a užívají se denně. V neposlední řadě funguje také známá teplá voda s citronem po ránu, která z vás dostane únavu, a tedy vás vnitřně čistí. Během dne pak dostatek ( á 2,5 l )obyčejné neslazené vody, či čaje. 

Příklad odlehčeného (detoxikačního) jídelníčku:

1.den: snídaně:

  • 50g žitného chleba
  • 2 lžíce plnotučného tvarohu
  • 1 ks kyselejšího jablka (např. grammy smith) 

oběd - bramborová kaše s cibulí a dušené zelí 

  •  200 g brambor (typ B) 
  •  ½ cibule
  •  1 lžíce oleje 
  •  mořská sůl 
  •  majoránka 
  •  ½ lžíce celozrnné mouky 
  •  2 lžíce smetany 

12% Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci zalijeme vodou a přikryté vaříme. Vývar uchováme. Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji na jemná kolečka a obalíme v mouce ( ale nemusíme ). V pánvi rozehřejeme trošku oleje a cibuli na něm osmahneme do křupava. Osolíme a přidáme majoránku. Brambory rozmačkáme ve vývaru v takovém množství, aby z nich nevznikla kaše . Potom do nich vmícháme smetanu. Osolíme ( mírně ) a podáváme posypanou osmahnutou cibulí. 

Dušené zelí 

  • 300 g kysaného zelí
  • lžíce oleje 
  • 1 cibule
  • kmín 
  • 4 kuličky jalovce
  • bobkový list

V hrnci rozehřejeme olej a dáme na něj zesklovatět nakrájenou cibuli. Kysané zelí pokrájíme a přidáme ho k cibuli, mícháme a lehce ho opečeme. Přilijeme 50 ml vody, kmín, jalovec a bobkový list. Přikryjeme a zelí zvolna dusíme asi 10 minut.

svačina

  • čerstvá zelenina 200 g (mrkev, řapíkatý celer, kedlubna)

večeře

  •  2 vejce
  •  ½ kyselejšího jablka
  •  citronová šťáva
  •  pažitka,
  •  petržel,
  •  kopr,
  •  kerblík
  •  80 g kysané smetany (15%)
  •  hořčice,
  •  bylinková sůl

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme. Jablko oloupeme a dužninu nakrájíme na kostičky. Pokapeme citronovou šťávou. Vajíčka promícháme s jablky., Bylinky nasekáme na jemno, rozmícháme smetanu, hořčici, bylinkovou sůl a bylinky. Salát zalijeme a dáme odležet do ledničky (2 hodiny a déle). 

2.den: snídaně

  • 200 g bílého jogurtu (3%)
  • 180 g čerstvé hrušky
  • 40 g amarantových lupínků (nebo oloupaných mandlových lupínků) 
  •  ½ lžičky medu

Na pánvi rozehřejeme med, přidáme na kostičky nakrájenou hrušku, krátce podusíme a rozmačkáme na pyré. Společně s lupínky vmícháme do bílého jogurtu. 

 oběd - čočkový salát s okurkami 

  •  150 g vařené červené čočky 
  • 40 g kyselé okurky
  • 30 g červené cibule
  • 100 g vařené červené řepy
  • sůl
  • vinný ocet
  • olivový olej 

Uvařenou čočku necháme vystydnout a přidáme pokrájenou ( uvařenou ) řepu a nakrájenou kyselou okurku. Promícháme s osmahnutou červenou cibulkou a dochutíme solí a vinným octem. Necháme odležet minimálně 2 hodiny. 

svačina - řecký salát s feta sýrem 

  • 180 g zeleniny (okurka, kapie - paprika, sherry rajčata, olivy) 
  • 80 g feta sýra
  • olivový olej,
  • sůl,
  • oregano (nejlépe čerstvé)

Zeleninu nakrájíme na větší kostky, přidáme sůl, oregano, olej. Promícháme a posypeme strouhaným sýrem. 

večeře - kuřecí prsa s parmskou šunkou a mozarellou

  • 150 g kuřecích prsou 
  • 20 g parmské šunky
  • 40 g mozarelly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl,
  • pepř,
  • čerstvá šalvěj
  • ½ jarní cibulky
  • 200 g míchané zeleniny 

Kuřecí ( krůtí ) maso naklepeme , okořeníme a opečeme na trošce oleji. Na steak položíme plátek šunky a mozarellu,. Krátce zapečeme v troubě. Orestujeme cibulku a přidáme k zapečenému masu. Podáváme se salátem z míchané zeleniny (dle chuti a výběru). 

3.den: snídaně - ovesné vločky s bílým jogurtem a ovocem 

  • 40 g ovesných vloček (Emco)
  • 200 g bílého jogurtu (3%) 
  • 100 g čerstvého ovoce 

Ovesné vločky vmícháme do jogurtu a ozdobíme čerstvým ovocem. 

oběd - cizrna v bylinkové omáčce 

  • 150 g cizrny nakládané (bonduelle)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku najemno nakrájeného
  • 150 g nakládaných drcených rajčat
  • malá hrst čerstvé petrželové natě
  • malá hrst čerstvé máty
  • mořská sůl,
  • černý pepř
  • 50 g žitného chleba 

Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli cca 3 minuty. Přidáme česnek a opékáme ještě další minutu. Zamícháme nakládanou zcezenou cizrnu a drcená rajčata. Přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 5 minut. Nakonec vmícháme bylinky (na jemno nasekané), koření a sůl. Po 1 minutě odstavíme a podáváme s chlebem.  

svačina - okurkový salát s koprovou omáčkou

  • 250 g salátové okurky
  • 200 g nízkotučného podmáslí
  • 30 g čerstvého kopru
  • sůl,
  • pepř,
  • ocet dle chuti 

Ingredience smícháme a vyšleháme. Podáváme chlazené.

večeře - rajčatový krém s bazalkou 

  • 200 g rajčat 
  • 1 šalotka - cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka !! cukru
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 50 g mrkve
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 30 g parmazánu
  • 40 g žitného chleba (tmavé bagety)

Na oleji opečeme cibulku se zeleninou, přidáme pokrájená rajčata, trošku cukru, česnek, bazalku. Zalijeme vývarem a dusíme, až je zelenina měkká, polévku rozmixujeme. Můžeme případně před rozmixováním vyjmout česnek. Polévku dochutíme a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s opečeným pečivem (nasucho opečeným).

Renata Hanáková

(Autorka je osobní trenérkou)